• National Museum
  • National Museum
  • National Museum
  • National Museum
  • National Museum
  • National Museum
  • National Museum
  • National Museum
  • National Museum
  • National Museum
  • National Museum
  • National Museum
  • National Museum
  • National Museum
  • National Museum
  • National Museum
  • National Museum
  • National Museum
  • National Museum
  • National Museum
  • National Museum

National Museum

10,400 m2

Dublin, Ireland

2010, 2011

The Office of Public Works, a state agency of the Department of Finance, is a service organization that focuses on Estate Portfolio Management encompassing Heritage Services and Flood Risk Management. Their main responsibility within the Estate Portfolio Management branch includes ownership, maintenance and conservation of historical buildings in Ireland.

The first phase of the project included the supply and installation of new security system throughout the whole building, incorporating CCTV and intruder alarm system for the complete complex, all linked to a new and completely refurbished/upgraded main security room.

The second phase of the project was supply and installation of new emergency lighting system throughout the building.

Axiseng were, in two phases, commissioned to design and manage the complete security system upgrade works and the emergency lighting installation.

The building is a protected structure so all of the cabling and the installation of the new equipment had to be carefully planned. The artefact layouts were various in dimensions and there were fluid display layouts to be catered for in the emergency lighting project.

While installing the security system, the building could not be left without any security services in operation. All of the CCTV and intruder alarm system were kept live while the system was being upgraded. Detailed meetings with conservation architects, museum management staff and contractors were accommodated to provide the most appropriate services layouts that comply with the current regulations and were complimentary to the nature of the building and its requirements.